fredag 18. juli 2008

Fair play - latterlig praksis

Viking tapte 0-1 borte for Vetra Vilnius i Litauen i kveld, torsdag 17. juli 2008. Scoringa kom etter at Vikings keeper, Thomas Myhre, spilte ballen ut over sidelinjen fordi en Vetra-spiller lå nede med skade. Men da Vetra etter innkastet sitt skulle spille ballen tilbake til Viking slik normal praksis for fair play tilsier, så de at Myhre sto til side for målet og ventet på ballen. Vetra-spilleren med ballen valgte derfor å skyte ballen rett i det åpne målet. Viking maktet ikke å utlikne, og tapte 0-1.

Etter kampen var naturligvis Myhre og Viking i harnisk, og det var nok store deler av fotballverdenen også. Men har de grunn til det? Hele fair play-konseptet er jo en vits. Meningen med innførelsen var at spillerne kunne spille ballen ut av spill i kritiske skadesituasjoner som dommeren har oversett - ikke at spillerne på død og liv skal spille ballen ut fordi en spiller ligger nede. Faktum er at skader i fotball svært sjeldent er livstruende. I tillegg er det hele fire dommere som overvåker spillet (hoveddommer, to linjedommere, og fjerdedommeren på sidelinja). Disse har kommunikasjon med hverandre gjennom trådløse radiooverføring til hodetelefoner. Det er dommerens ansvar å avbryte spillet ved kritiske skader - om han er opptatt med å følge spillet, er det fremdeles tre meddommere, i tillegg til en hel stadion og dens publikum, som kan si i fra om en spiller holder på å krepere.

Dessverre praktiseres ikke fair play slik det var tiltenkt. Lag kan ha erobret ballen og sette fart mot mål i en farlig kontring, for deretter å avbryte sin egen kontring ved å spille ballen ut over sidelinjen fordi en motspiller ligger nede! Dette er totalt i mot spillets ide, ikke minst i nyere tid, der brorparten av målene kommer når ved breakdowns der motstanderen er i ubalanse. Den latterlige praksisen forsterkes av at lag eller enkeltspillere bevisst fingerer skade ved å ligge nede. Likevel er det ikke disse man må komme til livs - det at en spiller ligger nede med skade og breker betyr ikke at han holder på å dævve. De som har lært litt akuttmedisin vet at de som bæljer høyest sjelden er de som trenger hurtigst livreddende førstehjelp! Det er spillerne og deres latterlige praksis av fair play som må endres.

Spillerne bør overlate til dommerne å dømme og fokusere på selv å spille fotball. Dommerne bør la spillet gå til ballen er ute av spill i alle situasjoner som ikke er livstruende. Om en spiller er bevisst og ligger og brøler i smerte betyr virkelig ikke noen sekunder noe fra eller til - spesielt siden brølingen stort sett er fake uansett. Klarer spillere og dommere å følge opp dette blir vi kvitt situasjoner der motstander har alle fordeler: Ødeleggelse av kontrings-/scoringsmulighet, hvile, uthaling av tid, og at motstander kommer i balanse defensivt.

Oppdatering 19. juli 2008: Se video av målet her og ny artikkel av Dagbladet her. Videre får jeg støtte av NFFs dommersjef Rune Pedersen denne artikkelen: "Det står klart i reglementet at det er opp til dommeren å avgjøre hvorvidt en skade er så alvorlig at den ikke kan vente til neste stopp i spillet." Det er også interessant å merke seg i samme artikkel at kjente navn som Jose Mourinho og kongen av fair play, Arne Larsen Økland, har synspunkter på linje med mine. I en kamp mellom Chelsea of Wigan ba Mourinho en Chelsea-spiller om ikke å spille ballen tilbake til motstanderen og uttalte blant annet følgende som forklaring:"Fair play er en ting, juks er en annen." Økland uttaler til Dagbladet at "(...)når flere og flere utnytter dette, må man ta konsekvensen av det. Dessuten har jo dommerne klare retningslinjer når det gjelder stopp for hodeskader og slike ting."

Til slutt: Et godt eksempel på fair play, der Ajax ved et uhell scorer når de skal spille ballen tilbake. Etter avspark lar de derfor motstanderen gå rett opp å score i tomt mål!

Oppdatering 29. juli 2008: Vetra Vilnius-spilleren har forsøkt flere ganger  å score i stedet for  å spille ballen tilbake. Les mer her.

Oppdatering 31. juli 2008: Vetra Vilnius har spurt UEFA om å få score selvmål mot Viking i returkampen. Les mer her.

Oppdatering 1. august 2008: Viking vant 2-0 i returkampen og er videre. Les mer her.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du sier at Fair Play bare skal tre i akt når dommeren har oversett en skade. Dette var en hodeskade, og det er en SKREVEN REGEL som sier at hvis en spiller har fått en hodeskade skal dommeren blåse. Er ikke det å overse en skade? Hvis det er selve praksisen for å blåse ved slike skader du klager for så har det til informasjon ingenting med Fair Play å gjøre.

Fair Play har med at begge lag skal spille med like mange spillere for at det skal være rettferdig/fair, såfremt det ikke er ujevnt pga. utvisninger.

Jeg er også sterkt uenig i påstanden at man må være livstruende skadet for å få rask behandling.

Det var nylig en alpintulykke her i Norge der en mann måtte amputere det ene beinet sitt.
Skulle han bare ligge der mens konkurransen fortsatte? Han var jo ikke livstruende skadet...

locksley90 sa...

Hei!

Du har delvis rett i i dine kommentarer. Jeg burde klargjort dette i innlegget mitt: Jeg holder på at man ikke bør spille ballen ut av spill når motstander er i ubalanse og man har kontringsspill. Men i det øyeblikk at motstanderen er i balanse og sjansen er borte, da bør man praktisere fair play og spille den ut (om den skadede spilleren fremdeles ligger nede). Mitt poeng er at spillet kun skal avbrytes ved scoringsmulighet hvis det er sjanser for store/livstruende skader, og da skal det skje ved at dommeren blåser i fløyta. Er det ikke noen kontrings-/scoringsmulighet, bør laget praktisere fair play og spille ballen ut av spill.

Anonym sa...

Helt enig med "anonym" her i alt som ble sagt.

Anonym sa...

Er også enig med anonym. Det å bare avskrive "fair-play" er jo i seg selv et tap for fotballen. Vi husker alle hva som skjedde når RBK møtte Lyon i mesterligaen og RBK skulle spille ut ballen. Lyon snappet den og scorte. RBK ledet da 1-0, og det ble 1-1. Dette har ingenting med sportens ånd å gjøre, akkurat likt det som skjedde i går Hvis spillere ikke lenger kan vise sportslighet og sparke ut ballen slik at en som er skadet får hjelp, uten å være redd for at motstanderen utnytter dette på det groveste, da viser det KUN et gigantisk holdningsproblem i idretten og ingen "feil" ved de uskrevne reglene.

Det at en spiller må være livstruende skadet for å få hjelp er jeg nesten usikker på om jeg engang vil kommentere. Det er det dummeste jeg har hørt. Hvem skal avgjøre fra minst 5 meters avstand, på få sekunder, om vedkommende er "livstruende skadet"??? Hvilken dommer VET hva som er livstruende skade? Må det være livstruende for at det er sykt vondt? Må det være livstruende for at en spiller trenger øyeblikkelig legehjelp? Du uttaler at det ikke spiller noen rolle om en spiller ligger noen sekunder ekstra, hvilke faglige kriterier legger du til grunn for en slik påstand?

locksley90 sa...

Jeg er ikke i mot fair play - jeg er i mot måten det praktiseres på. Om Cristiano Ronaldo ligger nede og skriker og holder seg til ankelen mens motstanderne kontrer, så skal det være opp til dommeren å avbryte kontringen og ødelegge målsjansen, ikke spillerne selv. Hvis derimot kontringen ikke blir noe av og det ikke er noen opplagt målsjanse, kan godt laget spille ut ballen, om da ikke dommeren allerede har blåst av.

locksley90 sa...

Når det gjelder dommerens mulighet til å vurdere alvorligheten av en skade, er det en del faktorer som spiller inn som gjør det rimelig enkelt å ta en avgjørelse:
I de fleste taklinger ser man hvor spilleren blir truffet, f.eks. ankler og legger, eller hodet. Om en spiller ligger nede etter en hodeduell sier det seg selv at dommeren bør avbryte spillet, evt. at spillerne sparker ut ballen (fair play) om dommeren og hans kolleger ikke er våkne. Ligger derimot spilleren og holder seg til ankelen bør motstanderne i de fleste tilfeller bry seg mest om å benytte seg av en potensiell overgangsmulighet inntil muligheten er over (gjerne bare 5-15 sekunder etter taklingen). Renner kontringen ut i sanden er det bare å spille ut ballen.

Det er dommeren, med sine dommerkurs og opplæring i slike situasjoner, som skal styre spillet.
-

locksley90 sa...

Man har jo også tilfeller av "falsk" fair play. Tenk deg at ditt lag angriper mens deres egen medspiller ligger nede etter en smell. Dere presser på på kanten, men motstanderens back makter å måke ballen opp på tribunen og dere får innkast. Da ser man av og til i internasjonal fotball at laget som angrep føler seg forpliktet til å kaste ballen til motstanderne, fordi klareringen var fair play! Stort mer idiotisk kan det ikke bli - ens egen spiller er skadet, og så skal man til og med straffes for det!

Anonym sa...

Fair play er en vits!
Folk detter jo som fluer på banen, ligger å ruller å roper i smerte, så etter litt is-spray så halter de 5 skritt så er dem good to go.
Helt LATTERLIG spør du meg, de skulle ha vært med i litt bedriftsfotbsll...

Unknown sa...

Fair Play er bare tull... Målet er jo å vinne kampen, og da blir det feil å være snill når folk hiver seg i bakken for den minste grunn...